Seminarium i Göteborg om partiernas roll i demokratin

Den 16 september besökte utredningen Göteborg i samband med ett seminarium som vi anordnade tillsammans med Göteborgs universitet. Seminariet handlade om de stora medlemstapp som har drabbat majoriteten av riksdagspartierna och dess effekter för partiernas roll i demokratin.

IMG_0042

Utredare Olle Wästberg inledde seminariet. Delar av det han tog upp går att läsa i den debattartikel som han skrev tillsammans med huvudsekreterare Daniel Lindvall i Göteborgs-Posten och som publicerades tidigare samma morgon. Läs artikeln här.

IMG_0047Olles inledning följdes åt av en presentation av den forskarrapport som Magnus Hagevi och Karl Loxbo har skrivit för utredningen. Rapporten heter Partidemokrati efter medlemsnedgången och går att ladda ner här. Hagevi och Loxbo skrev även en debattartikel för DN samma dag som seminariet. Den går att läsa här.
IMG_0060Därefter presenterade Ann-Kristin Kölln från Göteborgs universitet delar av sin forskning, bland annat alldeles nya resultat från en omfattande partimedlemsundersökning med mer än 10 000 svaranden. Kölln konstaterade att även om medlemstappet har påverkat partiernas organisering så har det inte förändrat deras grundläggande funktioner i demokratin. De kan exempelvis fortfarande samla och kanalisera medborgarnas åsikter på ett effektivt sätt.IMG_0078Efter forskarrepresentationerna välkomnades Maria Wetterstrand, Lars Stjernkvist och Maria Arnholm upp för att diskutera medlemsutvecklingen och dess effekter för det partipolitiska arbetet. Hur fler ska lockas att blir medlem, ta ett steg in i partipolitiken och sedan även vilja stanna kvar i partiet var centrala teman i diskussionen.

2 tankar om “Seminarium i Göteborg om partiernas roll i demokratin

  1. Göran Eriksson

    Låt medlemmarna komma till tals vid medlemsmöterna och låt medlemmarna arbeta fram idéer till valplattformen iför kommande val både lokalt och på riksplanet.Som det är nu på många håll så är det de gamla besuttna ringrävarna som håller låda och styr o ställer.

    Gilla

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s